Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

"Φραγκολεβαντίνικα"

Αν και μοιάζει σαν να παράτησα στα κρύα του διαδικτύου αυτό το δύσμοιρο ιστολόγιο θέλω να..πιστεύω πως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ίσως απλά να πρόκειται για περιορισμένου εύρους θέμα που πρακτικά εξαντλήθηκε με μόλις δυο κείμενα. Επίσης δεν έχω δει feedback για συζήτηση,ούτε καν ένα σχόλιο,παρόλο που έχουν παίξει πολλά hits,κάτι που προφανώς μου έχει κάπως στερήσει την όρεξη για νέες αναρτήσεις.
Παρ'όλα αυτά επιφυλάσσομαι να αναρτήσω σύντομα μία μικρή μελέτη για τα λεγόμενα "φραγκολεβαντίνικα",ήτοι τους "παππούδες" των τωρινών greeklish.
Αυτό αφού κάνω την σχετική έρευνα,γιατί οι γνώσεις μου πάνω σε αυτά είναι σχεδόν μηδαμινές.
Με ενδιαφέρει βασικά να μάθω αν και σε τι ποσοστό αυτά τα ενετικά γλωσσολογικά υπολείμματα συνέβαλαν στην σημερινή greeklishoλαίλαπα. Μήπως τελικά αυτός ο αλφαβητικός εφιάλτης έχει τις ρίζες του πολύ πριν την δικτυακή εποχή,κάτι που θα καθιστούσε το πρώτο μου κείμενο εν μέρει άτοπο;

16 σχόλια:

Come At Me Bro είπε...

Sweet!

Toyin O. είπε...

Nice looking blog:)

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε
Αρχικά να σ' ευχαριστήσω τόσο για την επίσκεψη αλλά περισσότερο για το σχόλιο. Έχω δώσει βέβαια μια απάντηση θα περιμένω τις κρίσεις σου.
Θέλω να κάνω μια μικρή παρατήρηση και μόνο για το περιεχόμενο των δικών σου κειμένων. Καλύτερα να πω να σου δώσω και μια άλλη διάσταση χωρίς να διαφωνώ για τα greeklish. Οι έρευνές μου μου επέτρεψαν να αποδείξω, αν και δεν έχω ακόμη κάνω την δημοσιοποίηση, ότι οι της γης γλώσσες έχουν έναν κοινό πρόγονο την γλώσσα του Ομήρου,Ορφέα,Ησιόδου. Άρα η αξία και των υπολοίπων ιδιωμάτων είναι σημαντική εξ' ίσου και επιπλέον διαφύλαξαν πολλές αρχαίες λέξεις. Άλλωστε εμείς είχαμε το προνόμιο να φυλάξουμε την παγκόσμια γλώσσα μαζί με τις γνώσεις και εδώ ταιριάζει απόλυτα το ότι πρέπει όχι μόνο να καταργήσουμε τα εν λόγω ατοπήματα αλλά και να επιστρέψουμε στην μητέρα γλώσσα.
Φιλικά Παυσανίας

Unknown είπε...

Αγαπητέ Παυσανία ευχαριστώ για την εκτενή απάντηση. Πιστεύω πως η αξία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών γλωσσών είναι μεν σημαντική για τους λόγους που ανέφερες, αλλά η αξία τους περιορίζεται στο δικό τους γλωσσολογικό περιβάλλον, που είναι πλέον ανεξάρτητο από το δικό μας. Για παράδειγμα η λέξη Istanbul ενώ συντέθηκε από τρεις ελληνικές λέξεις (Εις την Πόλη) σήμερα θεωρείται η τουρκική ονομασία της Κωνσταντινούπολης. Επίσης το ότι οι περισσότερες επιστημονικές, κυρίως, λέξεις στις λατινογενείς γλώσσες προέρχονται αυτούσιες από τα ελληνικά ίσως να οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε κατά την περίοδο της δημιουργίας τους (και όχι μόνο) η γλωσσολογική δυνατότητα για να αποδώσουν πιο σύνθετες και πολύπλοκες έννοιες. Θεωρώ πως κάθε γλώσσα έχει την δική της ομορφιά και κομψότητα, αλλά στο δικό της περιβάλλον και με αλφάβητο με το οποίο δημιουργήθηκε. Δεν γνωρίζω πως έχει εξελιχθεί η λατινοποίηση των πρώην κυριλλικών και αν οι περισσότεροι την έχουν αποδεχτεί και νοιώθουν άνετα με αυτήν. Αυτή θα ήταν ίσως μία καλή ιδέα για ένα νέο άρθρο, μιας και το παρόν των πολωνικών π.χ. είναι πιθανόν να είναι το δικό μας μέλλον...Πάω τώρα στο ιστολόγιό σου να δω την απάντησή σου.

ευαγγελος είπε...

μπράβο φίλε ΣΑΡΠ,ΑΡΙΣΤΑ!!!!!

magda είπε...

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου.
Μια τόσο πλούσια γλώσσα χάνεται και δεν έφθανε αυτό την απόκαναν και τα greeklich.
Καλή επιτυχία !! και ανταπόκριση..
Μάγδα

caeser είπε...

Θα ήθελα να σε συγχαρώ για το θέμα του blog σου, που μόλις "ανακάλυψα" σερφάροντας από 'δω και από'κει. Και μιας και αναφέρεσαι στην προϊστορία των greeklish και αναρωτιέσαι αν "...τελικά αυτός ο αλφαβητικός εφιάλτης έχει τις ρίζες του πολύ πριν την δικτυακή εποχή..." ίσως να σε ενδιέφερε αν έριχνες μια ματιά στο περιεχόμενο αυτής της σελίδας : http://www.pare-dose.net/?p=200 που έχει σχετικό θέμα.

Επειδή διέκρινα (στην ανάρτησή σου) μια μικρή απογοήτευση στην ανταπόκριση που έχει το θέμα σου, θα σε ενθάρρυνα να συνεχίσεις ακάθεκτος, άσχετα με το αν λαμβάνεις ή όχι σχόλια στις αναρτήσεις σου. Αγγίζεις ένα θέμα πολύ χρήσιμο για όλους μας! Καλή συνέχεια και περιμένω να διαβάσω νέο post...:-)

fapes-mapes είπε...

Κατάφεραν οι πνευματικοί μας ταγοί να καταστρέψουν τη γλώσσα μας, να εκτοπίσουν ότι το Ελληνικό αρχίζοντας φυσικά απο τη γλώσσα μας.
greeklish και αηδίες !

sim only contracts είπε...

great looking blog......

Lívia είπε...

Oi, lindo seu blog. Abraços.

Covnitkepr1 είπε...

I have added myself to follow your blog. You are more than welcome to visit my blog and become a follower also.

Lívia είπε...

Vim agradecer por me visitar e me seguir também, muito obrigada. Abraços.

Unknown είπε...

Ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο και τον σύνδεσμο φίλε caeser, το διάβασα όλο το κείμενο και ειλικρινά εξεπλάγην με το πόσο πίσω πάει αυτό το φαινόμενο και πόσο διαδεδομένο ήταν, ιδίως στην Σμύρνη!
Πιστεύω με αφορμή αυτό και λίγο περαιτέρω μελέτη να μαγειρέψω σύντομα κάτι αρκετά νόστιμο εδώ..

Unknown είπε...

Έτσι ακριβώς magda και fapes-mapes...
Ελπίζω κι εύχομαι να μην δούμε την ιστορία των φραγκολεβαντίνικων να επαναλαμβάνεται σε ευρύτερη πλέον κλίμακα..
Eυχαριστώ για το σχόλιό σας!

Thank you all for your comments!

Kiki Aposeki είπε...

Είμαστε περήφανοι για πολλού λόγους οι Έλληνες νομίζω όμως ότι κυρίως η γλώσσα μας είναι στην κορυφή!!!!

ΝΑΣΙΑ Σ. είπε...

Μην το βαζεις κατω και συνεχισε μαζι σου!!!!ΑΣ ΠΡΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΛΩΣΣΑ!